Christelijke Oratoriumvereniging (COV) Gorkum is een koor dat grote klassieke koorwerken zingt. Minstens eenmaal per jaar geven we een concert met begeleiding van een professioneel orkest en solisten, voor een publiek van zo’n 400 mensen. Ons koor werkt ook elk jaar mee aan de uitvoering van de Matthäus Passion, in Gorinchem en Huizen.

Bij COV Gorkum zingen rond de 70 koorleden. We zijn allemaal amateurzangers, die genieten van samen muziek maken. De achtergrond van de koorleden is divers: van 25 tot 75 jaar oud, met verschillende beroepen, opleidingsniveaus, inkomens, politieke voorkeuren en geloofsovertuigingen. Ons koor is een christelijke oratoriumvereniging. Dat betekent dat we kiezen voor de grotere koorwerken, die passen bij onze christelijke identiteit.

De muzikale geschiedenis van COV Gorkum, welke werken wij uitvoerden sinds 1945, lees je hier

Dirigent Toon de Graaf

Onze dirigent is sinds 2012 Toon de Graaf uit Gorinchem. Met hem hebben we mooie concerten gegeven: onder andere Die Jahreszeiten van Haydn, Requiem en Grosse Messe in c-moll van Mozart, Petite Messe Solennelle van Rossini en Ein Deutsches Requiem van Brahms.

Toons ambitie is om muziekstukken voor koor uit te voeren in de geest van de componist. Werken voor groot orkest, koor en solisten voert hij zo veel mogelijk uit met de middelen die de componist bedoeld heeft. Zingen vanuit de tekst vindt Toon belangrijk: betrokkenheid van zangers bij de inhoud en de context zorgt voor meer expressie, dynamiek en een bezield resultaat. Naast COV Gorkum dirigeert Toon de Graaf ook COV Amicitia uit Uithoorn en COV Excelsior uit Huizen.

toon de graaf